Lämpökuvantamisen hyödyt osteomyeliitin ja Charcot’n jalan diagnosoinnissa

Akuutti Charcot’n jalka muistuttaa oireiltaan osteomyeliittiä, ja oikean diagnoosin tekeminen voi olla haastavaa. Verikokeet, röntgen- tai magneettikuvaus auttavat diagnosointia, mutta tuore tutkimus tarjoaa näiden avuksi myös nopean ja potilasystävällisemmän menetelmän.

Myös IWGDF:n tuoreimmat (2023) jalkahaavojen ehkäisyä koskevat ohjeet suosittelevat kohtalaisen ja korkean riskin henkilöitä (riskiluokat 2-3) käyttämään päivittäistä ihon lämpötilan seurantaa jalkatulehduksen varhaisten merkkien havaitsemiseksi sekä ehkäisemiseksi (1).

Gillian Harkinin kesällä The Diabetic Foot Journalissa julkaistu artikkeli osoittaa potilasesimerkin kautta lämpökuvantamisen hyödyllisyyden diagnostiikan apuvälineenä (2).

Thermal image of a patient's feet. The left foot is much warmer.

Julkaisussa käydään läpi mielenkiintoinen potilasesimerkki, jossa tyypin 1 diabetesta sairastavalla 67-vuotiaalla naisella oli aiempaa Charcot-historiaa molemmissa jaloissa. Vasempaan jalkaan muodostui uusi haavauma, joka alkoi osoittaa tulehtumisen merkkejä.

Röntgen- ja magneettikuvauksen pohjalta potilaalla aloitettiin osteomyeliitin hoito, ja haava alkoi parantua.

Neljä viikkoa myöhemmin otetut uudet magneettikuvat herättivät kuitenkin epäilyn Charcot’n uudelleenaktivoitumisesta. Käsikäyttöisellä lämpömittarilla havaittu 5,4 °C lämpötilaero tuki epäilyä ja jalka päätettiin immobilisoida.

Potilaan jalat lämpökuvannettiin Thermidaksen ThIR-A615 -järjestelmällä. Tulehtuneesta jalasta löytyi 7 °C tervettä lämpimäpi alue, ja lämmön nähtiin säteilevän haavakohdasta. Tätä ei havaittu aiemmassa tutkimuksessa, joka osoitti enää hyvin vähäisiä tulehduksen merkkejä.

Hoitoryhmä oli yhtä mieltä siitä, että lämpöjakauma vastasi osteomyeliittiä eikä uutta Charcot-tapausta. Lämpökuvat helpottivat myös ongelman selittämistä ja hoidon perustelua potilaalle.

Antibioottikuurin ja ortoosin käytön jälkeen jalan lämpötila stabiloitui ja haava parani.

Lämpökuvantaminen oli olennainen osa oikean diagnoosin tekemisessä ja auttoi paremman hoitotuloksen saavuttamisessa.

Thermidas ThIR A615

CE-merkitty Thermidas ThIR-A615 -lämpökuvantamisjärjestelmä on tarkoitettu ei-invasiiviseen ihon pintalämpötilan muutosten mittaamiseen ja seurantaan.

(1) Bus SA, Sacco ICN, Monteiro-Soares M et al (2023) Guidelines on the prevention of foot ulcers in persons with diabetes (IWGDF 2023 update). 

(2) Harkin G (2023) Imaging in osteomyelitis and Charcot neuroarthropathy: can infrared thermography aid in diagnosis?. The Diabetic Foot Journal 26(1): 24–8