En provning av Thermidas värmeavbildningssystem har utgåtts i ett finskt vårdhem i samband med Pirkanmaa välfärdsområdets projekt ”Commercialization and scaling of digital health solutions: DH2”. Under den fyra veckor långa provperioden anpassade två vårdhemsarbetare värmeavbildning till sina egna arbetsrutiner och avbildade vårdboende dagligen. Provningen utfördes i maj-juni 2024 och resulterade i att vårdhemmet anskaffade värmeavbildningssystemet när provningen var avslutad.
Under provperioden avbildades 20 av vårdhemmets 60 permanenta boende. För fem (5) av dessa boende gjordes någon form av vårdjustering p.g.a. värmeavbildningsresultat, vilka av tre (3) var för att motverka formning av trycksår.
Konklusion
Under den fyra veckor långa provperioden kunde vårdhemsarbetarna dra slutsatsen att värmeavbildning skulle lätta märkbart förebyggande av trycksår. Enligt vårdpersonalen kunde inte alla boende på vårdhemmet avbildas under provperioden, men urvalet som avbildats var tillräckligt för att bevisa användbarheten och fördelarna med att använda värmeavbildning för att förutsäga formningen av trycksår. Feedback för denna rapport var samlad via intervju av vårdpersonalen.
Båda vårdhemsarbetare som deltog i provningen upplevde värmeavbildning som en informativ samt hjälpsam avbildningsmetod i riskbedömning av trycksår. Båda användarna ansåg att bildbehandlingsmetoden var användarvänlig och båda parter berömde systemet för dess omedelbara bildanalysfunktioner. På grund av detta upplevde båda användare att användningen av systemet var enkelt, tidseffektivt och i överlag behagligt. Båda användarna ansåg att värmeavbildning var lätt att anpassa i sin arbetsrutin. Båda användarna upplevde att värmeavbildning var kostnadseffektivt, sparande både pengar och tid, samt som ett tillskott för att främja välbefinnandet i vårdshemsboende i överlag. Båda användarna var övertygade om att värmeavbildning skulle hjälpa märkbart riskbedömningen av trycksår.
Normalt gjordes riskbedömningen av trycksår på detta vårdhem genom att granska hudens tillstånd visuellt och genom att intervjua vårdpersonal, och ifall möjligt, vårdboende i fråga. Båda användarna ansåg att behovet av att konsultera diverse vårdpersonal (läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter) angående riskbedömning av trycksår skulle minska ytterst med hjälp av värmeavbildning, vilket möjliggör omedelbara åtgärder vid vårdanpassningar. Efter provperiodens slut skapades ett specifikt avbildningsprotokoll för vårdhemmet som var grundat på vårdpersonalens erfarenheter. Med hjälp av avbildningsprotokollet kunde vårdhemmet integrera värmeavbildning till sina allmänna vårdrutiner, fortlöpande avbildning av permanenta boende såväl som avbildning av varje nya vårdboende, vilket ansågs lätta ankomsten och intagningen av de nya boende.
Även nya indikationer för användning inom vårdhemmet utforskas för värmeavbildning, med speciellt intresse för smärtbedömning och riskbedömning av diabetiska fotsår. Provningen ansågs vara framgångsrik, vilket avslutade i att vårdhemmet anskaffade sig värmeavbildningssystemet som ett hjälpmedel för att förebygga trycksår.
Information
För ytterligare information om denna rapport och projektet, vänligen kontakta
Frida Samuelsson
Consultant
Thermidas Oy
Polttimonkatu 4
33210 Tampere
+358 40 723 1711
frida.samuelsson@thermidas.fi
Kaisa Luostarinen
Project Manager
Commercialization and scaling of digital health solutions: DH2
The Wellbeing Services County of Pirkanmaa
Finnmedi 6-7, 4. krs.
Biokatu 14, 33520 Tampere
+358 40 121 7598