Ilveksen B-juniorit ottavat lämpökuvantamisen avuksi kaudella 2023-2024

Tampereella alkaa kansainvälisesti ainutlaatuinen tutkimus, jossa jääkiekkoilijoiden vammoja ja niiden kuntoutusta seurataan lämpökuvantamalla. Medisportin urheilulääkäri Markku Tuominen vastaa Thermidaksen lämpökuvantamisjärjestelmällä tehtävän tutkimuksen toteutuksesta, johon osallistuu koko Ilveksen B-juniorijoukkue.

Lämpökuvantamista on tutkittu ennenkin urheilijoiden kuntoutuksen ja hoidon vaikuttavuuden seurannan apuvälineenä, mutta koko jääkiekkojoukkueen kattava tutkimus on tiettävästi ensimmäinen maailmassa.

Kaudella 2023-2024 tehtävä tutkimus keskittyy tiedon keräämiseen varsinkin ylä- ja alaraajojen vammoista, jotka ovat jääkiekossa verrattain yleisiä. Normaalisti raajavamma kohdistuu vain toiselle puolelle, jolloin lämpökuvantaessa saadaan samalla referenssikuva toisen puolen terveestä raajasta.

Thermidaksen järjestelmällä lämpötilaerot saa laskettua välittömästi ja tarkasti, mikä mahdollistaa ongelmakohtien nopeamman ja luotettavamman paikantamisen.

Nopeatempoisessa kontaktilajissa sattuu väistämättä loukkaantumisia. Tutkimuksessa pyritään saamaan lisätietoa sekä luu- että pehmytkudosvammoista, ja seuraamaan niiden kuntouttamista. Kuntoutuksen aikana otetut lämpökuvat tarjoavat selvän, visuaalisen näkymän loukkaantuneen alueen verenkierron ja aineenvaihdunnan paranemisesta.

Suurin osa loukkaantumisista tapahtuu pelitilanteissa, jonka jälkeen pelaaja ohjataan Medisportin tiloihin lämpökuvattavaksi. Kuvausajankohdat sovitaan tilanteen mukaan – tarvittaessa akuutit toimenpiteet tehdään ensin ja lämpökuvantaminen sen jälkeen osana kuntoutusprosessia.

Tuominen on käyttänyt omassa työssään Thermidaksen lämpökuvantamisjärjestelmää jo yli vuoden ajan.

– Lämpökuvantaminen tulee jatkossa olemaan osa terveydenhuoltoa enemmän ja enemmän, Tuominen arvioi.

Etenkin junioripelaajien kohdalla on tärkeää, että tutkimuksessa käytetyt menetelmät ovat turvallisia ja tarjoavat hyödyllistä tietoa pelaajien kuntoutumisen kannalta. Monista muista kuvantamismenetelmistä poiketen lämpökuvantaminen on täysin riskitön menetelmä, joka ei esimerkiksi altista pelaajaa minkäänlaiselle säteilylle.

Tutkimuksen myötä alkava yhteistyö tarjoaakin Ilveksen B-junioreille uuden työkalun jo käytössä olevien menetelmien rinnalle.

– On hienoa olla mukana lämpökuvantamistutkimuksessa ja sen seuraamisessa erinäisiin vammoihin ja hoitotoimenpiteisiin liittyen, summaa joukkueenjohtaja Markku Mikkonen.

Lämpökuvantaminen ja fysioterapia

Lue lisää lämpökuvantamisen eduista fysioterapiassa ja tutustu ratkaisuihimme.