Ukrainassa sijaitsevassa Superhumans Centerissä hoidetaan vuosittain noin 3 000 potilasta, jotka ovat loukkaantuneet sodassa ja kaduilla. Potilaat tulevat Superhumans Centeriin kuntoutukseen saatuaan sairaalahoitoa vammojensa jälkeen.
Keskuksen kirurgit olivat jo aiemmin käyttäneet lämpökuvausta, mutta matalan resoluution kamerat ilman kunnollista ohjelmistoa eivät soveltuneet haastaviin olosuhteisiin.
Pitkään suunniteltu yhteistyö käynnistyi heinäkuun lopussa, kun Thermidaksen Rami Luttinen vieraili Lvivissä yhdessä kirurgi Tommi Auvisen kanssa. Kaksikko vietti kaksi päivää Superhumans Centerissä kouluttaakseen henkilökuntaa ja auttaakseen ottamaan käyttöön uuden ja paremman lämpökuvantamisratkaisun.
”He olivat käyttäneet jo lämpökuvantamista, joten sekä lääkärit että proteesin tekijät ymmärsivät heti, mitä hyötyä laadukkaammasta järjestelmästä on”, Luttinen sanoo.
Potilaat viettävät keskuksessa yleensä viikosta puoleentoista kuukauteen. Tänä aikana heille tehdään plastiikkakirurgisia leikkauksia ja asennetaan tarvittaessa proteeseja. Kuntoutusjakson aikana henkilökunta voi seurata edistymistä, kun potilaat opettelevat käyttämään uusia proteesejaan.
”Lämpökuvantaminen voi auttaa paikallistamaan mahdolliset tyngän ongelmat, mikä säästää aikaa ja vähentää uudelleen sovittamisen tarvetta.”
Kriisikuntoutuksessa nopeus, helppokäyttöisyys ja kustannustehokkuus ovat avaintekijöitä oikeiden välineiden valinnassa.
Lämpökuvauksen avulla plastiikkakirurgit voivat tunnistaa sopivan paikan ihonsiirtoa varten ja seurata paranemisprosessin etenemistä. Proteesintekijät puolestaan käyttävät lämpökuvausta arvioidakseen proteesin soveltuvuutta ja mahdollisia ongelmia, joita käytön yhteydessä voi ilmetä.
Lämpökuvaus voi esimerkiksi tukea kliinistä päätöksentekoa, joka liittyy proteesin muokkaamiseen ja tulehdusalueiden paikallistamiseen. (1)
Superhumans Centerin henkilökunta sai kattavan koulutuksen uudesta järjestelmästä ja pääsi syventämään tietämystään menetelmän tehokkaasta käytöstä.
Thermidas jatkaa Superhumans Centerin tukemista ja auttaa lämpökuvien analysoinnissa. Uusi matka Lviviin on jo suunnitteilla, ja sillä välin on sovittu etätapaamisia, joissa vastataan mahdollisiin käytön myötä heränneisiin kysymyksiin.
”Superhumans Centerin henkilökunta on onnistunut integroimaan lämpökuvauksen päivittäiseksi työkaluksi tärkeän, lääketieteellisen työnsä tueksi”, Luttinen toteaa lopuksi.
(1) Cutti AG, Perego P, Fusca MC, Sacchetti R, Andreoni G. Assessment of lower limb prosthesis through wearable sensors and thermography. Sensors (Basel). 2014 Mar 11;14(3):5041-55. doi: 10.3390/s140305041. PMID: 24618782; PMCID: PMC4003980.