Pia Kallio (jalkaterapeutti, AMK) valmistui Mikkelin ammattikorkeakoulusta 2004 ja on ensimmäisestä harjoittelustaan lähtien tehnyt jalkaterapeutin töitä.
Tyypillisimmät ongelmat, joita hän kohtaa päivittäisessä työssään ovat erilaisia kipeitä kovettumia.
Luotettava työkalu päivittäiseen käyttöön
Kallio on käyttänyt Thermidaksen IRT-384 -lämpökuvausjärjestelmää vuoden 2022 kesästä lähtien, ja siitä on tullut olennainen osa hänen työtään.
“Lämpökuvaus auttaa varmentamaan sen, mitä havainnoin paljaalla silmällä asiakkaiden jaloissa. Lämpökuvien avulla on esimerkiksi helppo todentaa, onko jalkine sopiva vai liian pieni.”
Kuvantamisen auttaa paljastamaan ongelmakohdat, joita on mahdoton havaita paljaalla silmällä.
Eräällä Kallion asiakkaalla oli toinen jalka turvoksissa, eikä haastettelun persuteella turvotukselle löytynyt selitystä. Asiakas käytti lääkärin suosituksesta kompressiosukkia ja Doppler-mittauksessa ei ollut havaittavissa muutoksia edellisiin mittauksiin.
“Otin jalasta lämpökuvan ja kuvassa näkyi selkeä lämpötilapoikkeama polven yläpuolelta. Kehotin asiakasta ottamaan yhteyttä lääkäriin ja tarkemmissa tutkimuksissa selvisi, että siellä oli valtimotukos” Kallio kertoo.
Juurisyyn löytäminen on tärkeää
Toisella asiakkaalla oli diagnosoitu Mortonin neurooma, jota hoidettiin muun muassa hänelle valmistetuilla erikoispohjallisilla. Kipu ei kuitenkaan poistunut.
”Hän päätyi vastaanotolleni, jossa otin hänen jaloistaan lämpökuvat. Kuvat paljastivat kuuman kohdan nilkan alueella. Kuvien perusteella kiinnitin huomioni askellukseen, mikä paljasti 3-4 varpaiden väliin kohdistuvan paineen. Jumppa- ja kävelyohjeistuksen sekä jalkinemuutosten avulla tilanne saatiin korjattua.”
Kallion vastaanotolla käy myös asiakkaita, jotka eivät pysty esimerkiksi kehitysvamman tai dementian vuoksi paikallistamaan tai sanallistamaan tarkasti kipualueita.
”Kuvantamalla näen itse, missä kohtaa on lämpötilamuutos. Asiakkaat ovat myös tyytyväisiä, kun pääsevät itse näkemään lämpökuvassa kiputuntemuksen aiheuttaman kohdan.”
Lämpökuvantaminen on asettunut tärkeäksi osaksi Kallion päivittäistä työtä.
“Tärkeimpänä hyötynä koen, että oma ammatillinen osaamiseni on vahvistunut. Samoin kuvantamisen avulla voin motivoida asiakkaan käyttämään apuvälineitä ja sitoutumaan jalkojen kuntoukseen.“