Yritys

TherMidas Oy on vuonna 2008 perustettu suomalainen terveysteknologiayritys. TherMidasin liiketoiminta-ajatuksena on tuoda IR-kuvantaminen lääketieteelliseen käyttöön. IR-kuvantamista on käytetty verrattain vähän lääketieteessä ja varsinkin yhtiön perustamisen aikoihin TherMidasin voidaan sanoa olleen ensimmäisten joukossa maailmassa tällä saralla.
Perustamisestaan saakka yhtiö on panostanut IR-kuvantamisen tutkimukseen ja kehittämiseen eri lääketieteellisissä sovellusalueissa. Yhtiön kehittämää IR-kuvausteknologiaa on käytetty muun muassa Itä-Suomen Yliopiston tutkimusprojektissa ”Lasten ja Nuorten niveltulehduksen havaitseminen IR–kuvauksen avulla”. Tutkimuksen IR-kuvaukset suoritti fyysikko Roope Lasanen osana väitöskirjatyötään. Vertailevat kuvaukset tehtiin ultraäänellä. Tästä tutkimuksesta on julkaistu artikkeli ”Thermal imaging in screening of joint inflammation and rheumatoid arthritis in children” arvostetussa Physiological Measurement –lehdessä 36 (2015) 273-82. Roope Lasanen on väitellyt tohtoriksi 9.10.2015 sovelletun fysiikan alalta aiheena ”Lämpökuvauksesta apua tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen diagnostiikkaan”. Tämän lisäksi yhtiön kehittämällä menetelmällä on otettu suuri määrä kuvamateriaalia erityisesti protetiikan ja verisuonikirurgian tapauksissa. Tutkimusten perusteella lupaavimmat tulokset on löydetty ääreisverenkierron muutoksien seurannasta, jonka pohjalta yhtiö on kehittänyt menetelmän diabetes potilaiden jalkojen kuvantamiseen.

Vaikka IR-kuvantamista on tutkittu jo vuosikymmeniä lääketieteen saralla, on siitä kehittymässä vasta nyt varteenotettava menetelmä myös sillä alueella. Viime vuosikymmenien huima teknologinen kehittyminen on aikaansaanut sen, että IR-kuvantamisesta on tulossa uusi ja merkittävä kuvantamismenetelmä perinteisten rinnalle.