Tilannekatsaus 2020

Vuosi alkoi tammikuussa IR-lämpökuvantamiseen keskittyneellä tilaisuudella Tampereen yliopistollisessa sairaalassa TAYS:ssa. Luennolla pidettiin kaksi erinomaista esitystä pohjautuen meneillään oleviin tutkimuksiin ja järjestelmämme kliiniseen käyttöön sekä Tampereella että Oulun yliopistollisessa sairaalassa OYS:ssa. Esityksissä käsiteltiin myös IR-lämpökuvantamisen potentiaalia ja hyötyjä verenkiertopotilaiden ja diabeetikoiden hoidossa.

Suuntasimme myöhemmin tammikuussa Helsinkiin Valtakunnalisille Haavapäiville. Tapahtuma oli erinomainen tilaisuus päästä tapaamaan suomalaisia haavahoidon ammattilaisia. Kohtaamiset haavapäivillä antoivat vahvasti tukea IR-lämpökuvantamisen monipuolisuudelle. Keskustelimme useiden lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa IRT:n käytettävyydestä myös muualla kuin diabeettisen jalan hoidoissa, mikä puolestaan voisi tuottaa merkittäviä terveydenhuollollisia säästöjä .

Juuri nyt meidän pitäisi olla jakamassa kokemuksia MediWeek Imaging Convention -tapahtumasta Birminghamista ja James Mercerin luennolta TAYS:sta. Mutta myös meidän on pitänyt muuttaa suunnitelmiamme. Mediweek on siirretty marraskuulle ja James Mercerin luento aikaan akuuteimman COVID-19 tilanteen jälkeen.

Ennen tarkemman ajankohdan vahvistumista, suosittelemme tutustumaan emeritus professori Mecerin julkaisuihin. IR-lämpökuvantaminen on ollut merkittävässä osassa hänen tutkimuksiaan jo 20 vuoden ajan.

Kehitystyö ei pysähdy, vaikka tapahtumia onkin siirretty ja arki muuttunut meillä kaikilla. Useita tutkimusprojekteja IR-lämpökuvantamisesta työstetään tälläkin hetkellä eteenpäin. Toinen yhteistyösessio TAYS:n ja OYS:n kanssa on suunnitteilla toukokuulle, tällä kertaa Ouluun. Olemme lisäksi saaneet lupaavia tuloksia ja palautetta testikäytöstä Saksassa. Järjestelmäämme testataan myös toisella saksalaisella klinikalla, kun pandemian huippu vain on ohitettu. Saksankielisen Euroopan positiivisen kehityksen lisäksi jaamme pian myös muita kansainvälisiä uutisia.